Köpa och äga fågelhund

Så söt breton valp…..är du beredd att göra jobbet från valp till vuxen fågelhund?
Om ja så kan du se fram emot många roliga och spännande dagar.

Från valp till vuxen fågelhund

Har du lyckats få till en komplett fågelhund? Tänka tillbaka på hur du gjort och göra det igen. Problem löser du efterhand som vanligt.

Ha du tränat en fågelhund men inte nått hela vägen till den kompletta fågelhunden? Fundera över vad som gått snett och hur du ska göra när du får en ny chans. Tveka inte att denna gång ta hjälp av kunniga fågelhundstränare om det behövs.

Har du liten eller ingen erfarenhet av fågelhundsträning har vi några tips som kan vara till hjälp. Tipsen gör inte anspråk på att vara en komplett detaljerad checklista utan enbart ge en övergripande bild av vad du står inför kommande år med din nya jaktkamrat.

Se till att ha en tydlig målbild i god tid före valpen hämtas. För att lyckas måste man veta vad en komplett fågelhund innebär. En hund som söker i god kontakt, står stabilt, reser fågel, stannar när fågel lyfter, är lugn i skott och fall samt apporterar. Be att få följa med på jaktprov eller jakt med en duktig fågelhund.

Titta på filmer och läs böcker i god tid före valpen hämtas. Bilda dig en uppfattning av vad som kommer att krävas av dig. Har du köpt en valp med bra genetiska förutsättningar så är faktumet att i de allra flesta fallen är allt är upp till dig vad det blir av valpen. Det finns egentligen inga ursäkter. Vet du med dig att du aldrig lyckas slutföra projekt så lär du knappast lyckas nu heller. Mycket bättre att du köper en hund anpassad för ett annat liv än jakt.

Börja träningen av valpen samma dag som den kommer hem, vänta inte!!!

Lär känna individen, är det tex en mjuk individ eller en kanske ett livligt utåtagerande individ? Avreagerar individen snabbt eller finns tendens till att den blir blockerad vid korrigering? Som nybörjare kan det vara svårt att läsa av individen men har du träffat lite olika fågelhundar kan du säkert relatera till dessa.

Fågeljakten med breton är så mycket mer…..

Ha en tydlig plan hur du ska träna valpen/ unghunden. När och hur ska valpen, unghunden lära sig inkallning, sitt, stanna, vara lugn, reviering och apportering? Hur och när ska fågel introduceras? Glöm inte att vänja valpen vid skott vid lämplig ålder.

Träna varje dag, det behöver inte ta lång tid. Passa på när valpen, unghunden rastas. Ställ rimliga krav, valpen måste veta vad du vill. Ge beröm och belöna när den gör rätt. Korrigera kan du göra när valpen/ unghunden vet vad som förväntas och inte gör rätt. Ett kommando ska ovillkorligen åtlydas av valpen/unghunden. Det måste komma en konsekvens av olydnad, i vissa sällsynta fall kan förstås ”en gång ingen gång ”principen tillämpas. Läs individen och anpassa korrigeringen till rätt nivå. Tajming är viktigt både vid korrigering som beröm! Innan du tränar ett moment tänk igen olika scenarier och hur du sen ska agera beroende på hur utfallet blir. Lydnad i vardagen, lydnad och återigen lydnad!! Hur ska fågelhunden fungera på jakt om den inte ens kan vara lydig hemma eller på rastning i skogsdungen? Återigen glöm inte berömmet när valpen, unghunden gör rätt, det är så viktigt!

Miljöträna valpen, låt valpen upptäcka världen. Börja tidigt att vara i skogen, fjället eller på fältet. Att klövvilt inte är ett jaktbart byte måste valpen/unghunden få veta.  

Ska det bli en stående fågelhund måste den få komma i fågel. Vilken ålder beror på individen, när den är född, var du bor och vilka andra förutsättningar du har. Vänta dock inte allt för länge, någonstans mellan 5 till 11 månader kan vara lämpligt. Att ha egna rapphöns är det optimala. Se dock till att ta reda på hur dessa ska användas för det kan bli riktigt tokigt om träningen görs fel. Det finns flera träningscentra i Sverige där du kan få hjälp med att introducera fågel under kontrollerade former. Kostar en del men är värt det. Unghunden kan med fördel tränas på ripor under våren. De första fågelsituationerna som unghunden har är avgörande, läs på!! Tajming i fågelsituationer är viktigt, glöm inte berömmet!! Återigen innan du tränar ett moment tänk igen olika scenarier och hur du sen ska agera beroende på hur utfallet blir.

På tal om kostnad så bör du vara beredd på att lägga ut en del på att träna din valp/ unghund. Vad är det för idé att köpa en dyr fågelhundsvalp och sen inte ge den förutsättningar att bli duktig? Investera de första åren, skörda alla de andra roliga åren.

Se apportträning som ett viktigt moment i ditt arbete att få en lydig och uppmärksam jakthund. Dessutom är du ansvarig till att din fågelhund kan apportera skadeskjutet vilt.

Sikta på att starta på jaktprov både i unghundklass och öppenklass. Faktum är att de flesta ägare kommer att träna hunden mer och bättre om målet är att starta på prov. Dessutom är det väldigt lärorikt att få den egna hunden bedömd och se andra hundar och hundförare. Ta med dessa erfarenheter in i den fortsatta träningen.  

Viktigast av allt

-Ha roligt med din nya jaktkamrat!

-Ge inte upp, lös problem som uppstår, det är en del av tjusningen med fågelhundsträning!

-Får du problem be om hjälp i tid!!

-Verkar det besvärligt och jobbigt att träna en fågelhund? Avstå då erbjudandet om valp!

Förhoppningen är att tiden du lagt på träning ger en god jakthund, kanske blir inte allt perfekt men det är stor skillnad jämfört med hunden som inte fungerar alls.

Resultatet av en lydig och duktig breton