Träning och jaktprov Enköping

Torsdag eftermiddag träffades ett entusiastisk gäng (5 hundar) från Snöfjällets för att träna hos Bodell utanför Enköping. Alla hundar fick till fina fågelsituationer. Riktigt trevligt! Fredag eftermiddag var det kurs med Amir på Långtora. Det var nyttigt och mycket lärorikt för alla.

På lördag startade fyra av hundarna på prov och söndag tre. Snöfjällets Easy (Disa), 12 månader, som hade sitt första stånd på torsdagen startade båda dagarna. Syftet var i första hand miljöträning. Det var husse Anders första jaktprov och Disa är familjens första fågelhund. Det var även Snöfjällets Dantes (Tex) och husse Fredriks första jaktprov. Det är även familjens första fågelhund. Riktigt bra gjort och enligt Anders och Fredrik mycket lärorikt att komma på prov. Snöfjällets Cola (Floyd) startad även han båda dagarna och det var både husse Rogers och Floyds första fältprov. Bra gjort att starta en rutinerad skogs och fjäll hund på fält. Vår egen Siri startade lördag.

Hur gick det då? Tyvärr var det katastrofalt dåligt med fågel på fälten och som vanligt hamnar man i slutet av dagen ur ett jakt perspektiv i helt onaturliga förutsättningar. Det är fasaner i mängder på små ytor. En omöjlig uppgift för våra hundar. Viljan att få hundar för fågel är väl bra men det är tydligt att de som har tränat detta på Långtora ordentligt innan lycka. Här bör nog ansvariga fundera lite. Vi tar ändå med oss att hundarna fungerade bra utifrån den erfarenhet de har av fältprov. Disa hade ett ungdomligt sök som blev bättre under helgen. Siri och Tex gick bra på lördagen och Tex fortsatte på den vägen på söndag. Floyd visade även ett upp ett bra sök. Verkligen synd att hundarna inte fick komma i fågel (rapphöns) och visa sina fina fågelbehandlingar. Snöfjällets Elva (Aska) startade inte på provet då hon varit för olydig under träningen. Ett klokt beslut av Albin och Tyra. De har en hund med mycket motor och som Amir uttryckte det: ”Ni har en Ferrari med för liten ratt, nu måste ni med tålamod bygga ratten större”.

Vi borde ha filmat fågeltagningar och sök under träningen för att kunna visa och inspirerara andra, men i det trevliga sällskapet glömde vi helt av det.

Tex och Aska
Floyd
Siri och Floyd
Tex
Disa
Siri