Snöfjällets fågelhundsår 2021

Valpkull

Året 2021 började med att härliga valpköpare den 3 januari hämtade sina bretonvalpar. I maj fick vi till en valpträff, trots Covid. Det var intressant för oss att se hur träningen gått för valpköparna och en möjlighet att dela med oss av tips till den fortsatta träningen. Några av valparna och sedermera unghundarna har sedan vid några tillfällen kommit till oss för träning på rapphöns.

Snöfjällets Cola (Floyd)

Floyd lyckades bli bästa bretonen på svensk bretonklubbs jubileumsutställning sommaren 2021. Floyd blev även ”årets breton utställningshund”. Stort gratis till ägaren Roger Westling. Detta är extra roligt då Roger och Floyd inte varit på utställning tidigare eller ringtränat innan utställningen. Floyd som är en duktig jakthund har även gjort jaktprovspremiär. Det började lite trevande där mycket runt omkring var intressant. Ändå lyckades Floyd hitta fågel, förvalta sina chanser och gå till pris, som bäst 2 pris ökl. Det är tecken på bra viltfinnarförmåga. Floyds fokus på jaktprov har under hösten blivit betydligt bättre. Se nedan jaktprovkritik från Långtora.

Snöfjällets Destiny Huntress (Siri)

Träningen av Siri hade gått som på räls under hösten 2020 och under 2021 väntade vinterträning och jakt med henne. Siri visade sig, för sin ålder, vara en riktig tuffing. Hårt väder och svåra förhållanden bekom henne inte, lusten att hitta fågel var en tydlig drivkraft, hon är ingen joyrider. Siris första jaktprovstart i april resulterade i ett 1 pris Ukl. Sommaren skulle ägnas till att förbereda Siri till höstprov i Gräftåvallen, tyvärr omöjliggjorde en fotskada på husse sökträning i fjällen innan provet. En kortisonspruta som hamnade rätt gjorde att vi ändå åkte och naturligtvis var inte vädret till vår fördel, träningen dagen före provet var i princip fågeltom, och det blev inte mycket bättre under provdagarna. Siri gick ojämnt och under provet var hon inte att känna igen. Vad händer? Vi kan fortfarande inte riktigt förstå orsakerna, blev hon störd av partner, trodde hon inte på marken? Oavsett, när sådant här inträffar gäller det att förlika sig med situationen och vända fokuset. I stället för att se ett sumpat prov fick det bli miljöträning. Till saken hör att redan dagen efter provet var vi upp på fjället och Siri hittade massor med fågel. Under premiärhelgen gick hon som vi förväntade oss och första höstripan fälldes för henne. Sen har hon fortsatt utvecklats under hösten.

HD

Under 2020 hade vi två valpkullar, totalt 13 valpar. Av dessa är 11 röntgade och resultatet är upplyftande. Alla valpar som röntgades är HD fria (9 med HD A och 2 med HD B). Dessa hundar har dessutom fått höga egna HD index. Statistiken för bretoner födda 2020 visar ett betydligt bättre HD resultat (41% HD A) jämfört med genomsnittet (rasmedelvärde) för tidigare år (28% HD A). Här har Snöfjällets bidragit starkt. Skulle vår avel varit som genomsnittet skulle ingen förbättring noterats för rasen breton gällande hundar födda 2020. Vi måste tacka våra valpköpare som i så stor utsträckning gjort röntgen och därmed även säkerställt att HD index för syskonen och föräldrarna blir tillförlitligt. För så är det, ska HD index vara meningsfullt att använda i avel måste en stor del av släktingarna och framför allt syskonen vara röntgade. Här måste svensk bretonklubb göra en insatts så att fler uppfödare tar ansvar för rasen vad gäller HD.

Trollhättan, Enköping och valpar

Vi hade under våren turen att tillsammans med några valpköpare få besöka Anders Landin utanför Trollhättan för träning. Nyttiga erfarenheter fick vi med oss både vad gäller fågelsituationer som sök. Dessutom var det intressant att se hur Anders använder rapphönsen. Det blev även en tur till Enköping vecka 44 med ett gäng entusiaster som köpt valp av oss. På agendan stod träning och jaktprov. På torsdagen genomfördes träning på Bodells marker, det var riktigt bra. Självförtroendet till jaktprovet växte. På fredagen hade vi förmånen att gå en halvdagskurs med Amir på Långtora, det var mycket uppskattat av gänget. Lördag och söndag var det jaktprov, hundarna gick bra och fick fin kritik (se bilder nedan), tyvärr fanns det inga rapphöns på fälten. När det inte hittas rapphöns på fälten ges i slutet på dagarna chans på fasaner, men det var alldeles för svårt för våra hundar i helt onaturliga miljöer. För vår del blev det bara jaktprov på lördag, det började nämligen dra ihop sig till valpning hemma. Måndag 8 nov födde Nova 5 fina valpar. En tik, Snöfjällets Black Brownie kommer att bo kvar hos oss.

Gott Nytt 2022

Magnus och Kristina

Snöfjällets