Norsk Derby 2023

Som enda kvalificerade Breton (krävs 1:a pris Ukl) i Sverige åkte vi med Snöfjällets Black Brownie (Bea) till Norsk Derby i Kongsvold, Dovrefjell. Här skulle vi få mäta oss med de bästa, en riktigt utmaning där vk regler gäller, det ska under tre dagar gallras ut hundar från kval, semi och slutligen finalen där en hund står som vinnare.

Samling Derby

Trots bra förberedelser så hade vi rejäl otur att i första släpp som andra par ut hamna i ett massivt tätt ris av dvärgbjörk. Bea gjorde verkligen vad hon kunde. Domaren ansåg att hon sökte med hög intensitet men inte höll sökbredden. Brutalt att bli avslutad men så funkar det. Terrängen blev bättre högre upp vilket skulle passat lilla Bea bättre.

Bea, Snöfjällets Black Brownie

På lördag startade vi på vanligt jaktprov. Bea började mycket försiktigt i ett ris som var lika illa som på Derbyt men helt plötsligt fick hon ett annat flyt i söket. Det var som att hon kom på hur hon skulle ta sig igenom riset. Domare märkte detta ” Det är som en ny hund”. Senare släpp fick hon ett stånd, ripan lättade och jag missar att skjuta med startpistolen🙉 inom rimlig tid. Bea stannar spontant. Inte godkänt arbete för en premie dock på grund av inget skott. Det skulle blivit ett 2:a pris annars. Fjärde släpp blev nere i riset igen, phu! Ändå väldigt stolt över Bea som vände en tung period och lyckades lyfta söket regält i MYCKET tung terräng. Bra domare som gjorde allt för att hundarna skulle lyckas. Blev en lång dag….Kul också att domaren konstaterade att ”i Sverige har de inte sämre fågelhundar än i Norge”

Myskoxar på Dovrefjell

Tips för den som tänker åka på Derbyt.

1. Åk innan på jaktprov i Norge, bra att gå mot andra raser.

2. Försök få till träning i liknande tung terräng.

Sammantaget mycket trevligt och lärorikt. Som uppfödare är det viktigt att lyfta blicken från den krets av hundar man normalt ser.

Blev lite tid över på fredag så då passade vi på att ta Apportbevis, Bea gjorde det bra.

qrf